Golfrijden is volwassen

Was voorheen het kiten op een surfboard nog bijzonder? Nu is er een veel bredere groep van alle niveaus die het surfboard ontdekt heeft. Met of zonder voetbanden rijden de kiters nog alle soorten kites, van hardcore C-kite tot de meest makkelijke SLE beginnerskite. Tegenwoordig zijn er kites op de markt speciaal gericht op het golfrijden. Meest gevraagde eigenschappen zijn super snelle reactiesnelheid, depower, lowend, stabiliteit en snelle herstart.

Concept vanuit de gedachte van Airush

De productontwikkelaars en de teamriders testen veel in Kaapstad(Zuid Afrika), daar kunnen ze in alle omstandigheden testen. Dus niet alleen de perfecte wind en golven maar ook bij vlagerige wind van 40 knopen en meer of lichte aanlandige wind met choppy golven.

De ‘Wave’ heeft de vorm een C-kite(zoals de Razor), met een gebogen leading edge en bridle als een SLE(Lithium). Een hybride vorm dus met de directheid en stabiliteit van een C-kite en de depower, hoogte lopen en herstartbaarheid van een SLE. Het is een compacte, lichte kite geworden met een sterk frame van sterke vezels, die daardoor snel reageert en draait met een stabiele gelijkmatige power. De ‘Wave’ drift ook gecontroleerd met de rijder mee, je kan de kite mee laten vliegen diep in het windvenster, zodat de lijnen op spanning blijven als je met de wind mee de golf af gaat. De bridles zorgen voor een maximale depower en de goede upwind eigenschappen. Sinds 2019 Wave V8 zit er een tweede bridle bij zonder pully’s. Zo kan je kiezen uit je eigen voorkeur.

Airush Wave: model 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020

De Wave voelt gelijk lekker en vertrouwd aan, de kite is snel en direct, je voelt blind heel goed aan waar de kite zit. Een van de snelste kites die ik ken samen met de Reo van Ozone(ook een wave-specialist). Bij aanlandige wind van 16 knopen kon ik al met de 9m2 spelen in de golven. de kite voelt licht aan in de lucht, met een zeer directe response. Kite blijft makkelijk in de lucht bij weinig wind. Eenmaal ingestuurd levert het een geleidelijke power op. Kite loopt al bij weinig wind heel makkelijk hoog aan de wind. Ook het driften was opvallend bij de lichte onshore wind.

De kite heeft een goede depower en blijft controleerbaar/stuurbaar in de harde vlagen. Kite kan je laag door het windvenster laten gaan, van 3 naar 9 uur en terug, zonder van je board te worden getrokken. Dit is erg belangrijk bij sideshore wind waar je de kite bij elke bocht van de ene naar de andere kant stuurt. Ik heb ook de twintip erbij gepakt voor de strapped sprongeigenschappen. Die vallen zeker niet tegen en zijn vergelijkbaar met een gemiddelde allrounder.

De druk op je trapeze voelde heel prettig licht en de bardruk geeft je het gevoel waar de kite in het windvenster staat. Kite herstart heel makklijk van het water. Bar vol insturen(of aan een stuurlijn trekken0 en wat depoweren zorgt ervoor dat de kite op zijn zij rolt en de lucht in vliegt.

technisch

Airush_loadframeDe kite is een one-pump kite met een ‘loaded frame’ die de kite in zijn vorm behoud en schade zal voorkomen of beperken bij crashes. De V-bridles zorgen voor gelijkmatige druk op de Leading edge en maximale depower. De druk op de bar kan je naar je eigen wens zwaarder of lichter instellen door de stuurlijn-pigtails op de kite. De smartbar /corebar is weer verder geëvalueerd met extra breedte instellingen van 45, 52, 55 en 62cm. De lijnlengte kan je in lengte aanpassen naar 24m of 20m.

Conclusie

Een kite die gelijk lekker aanvoelt en snel reageert op je stuurbewegingen. De ‘Wave’ vliegt heel licht en vloeiend door het windvenster, en de kracht in de kite is gedoceerd aan en uit te zetten. Je kan de ‘Wave’ makkelijk in de juiste hoek van het windvenster positioneren zodat de kite je niet beperkt in het golfrijden. Sta je regelmatig nog op een twintip voor een freeride/freestyle sessie, dan zal je ook met deze kite je prima vermaken.

Verschillen in 2013 / 2014/ 2015: De 5m, 6m en 7m zijn met de jaren steeds stabieler geworden en makkelijker voor de intermediate kiter. De LE is dikker geworden en daardoor ietsje tragen maar stabieler. De 2013 is dus de snelste 6m. De 9m en 12m zijn niet veel veranderd. De 9m was perfect voor iedereen. In 2016 zijn de kites nog het meest veranderd. Dezelfde eigenschappen maar met iets meer power, sprong eigenschappen en nog stabieler. Ook minder back-stall gevoelig. Wave 2016 is dus in alle maten nu nog allrounder!

Ruud Overwater

Airush 2020 Wave V9