Airush Wave, Golfrijden is volwassen

Was voorheen het kiten op een surfboard nog bijzonder? Maar nu is er een veel bredere groep van alle niveaus die het surfboard ontdekt heeft. Met of zonder voetbanden rijden de kiters nog alle soorten kites. Zoals hardcore C-kite tot de meest makkelijke SLE beginnerskite. Sinds 2012 zijn er kites op de markt speciaal gericht op het golfrijden. Meest gevraagde eigenschappen zijn super snelle reactiesnelheid, depower, lowend, stabiliteit en snelle herstart.

Concept vanuit de gedachte van Airush Wave

De productontwikkelaars en de teamriders testen veel in Kaapstad(Zuid Afrika). Daar kunnen ze in alle omstandigheden testen. Dus niet alleen de perfecte wind en golven maar ook bij vlagerige wind van 40 knopen en meer of lichte aanlandige wind met choppy golven.

De ‘Wave’ heeft de vorm een C-kite(zoals de Razor), maar dan met een gebogen leading edge en bridle als een SLE(Lithium). Een hybride vorm dus met de directheid en stabiliteit van een C-kite en de depower, hoogte lopen en herstartbaarheid van een SLE. Het is een compacte, lichte kite geworden met een sterk frame van sterke vezels, die daardoor snel reageert en draait met een stabiele gelijkmatige power. De ‘Wave’ drift ook gecontroleerd met de rijder mee. Je kan de kite mee laten vliegen diep in het windvenster, zodat de lijnen op spanning blijven als je met de wind mee de golf af gaat. De bridles zorgen voor een maximale depower en de goede upwind eigenschappen. Sinds 2019 Wave V8 zit er een tweede bridle bij zonder pully’s. Zo kan je kiezen uit je eigen voorkeur.

Airush Wave: model 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 V8 / 2020 V9

De Wave voelt gelijk lekker en vertrouwd aan. Omdat de kite snel en direct is, je voelt blind heel goed aan waar de kite zit. Een van de snelste kites die ik ken samen met de Reo van Ozone (ook een wave-specialist). Bij aanlandige wind van 16 knopen kon ik al met de 9m2 spelen in de golven. De kite voelt licht aan in de lucht, met een zeer directe response.

De kite blijft makkelijk in de lucht bij weinig wind. Eenmaal ingestuurd levert het een geleidelijke power op. De Wave loopt al bij weinig wind heel makkelijk hoog aan de wind. Ook het driften was opvallend bij de lichte onshore wind.

De kite heeft een goede depower en blijft controleerbaar/stuurbaar in de harde vlagen. De Wave kan je laag door het windvenster laten gaan, van 3 naar 9 uur en terug, zonder van je board te worden getrokken. Dit is erg belangrijk bij sideshore wind waar je de kite bij elke bocht van de ene naar de andere kant stuurt. Ik heb ook de twintip erbij gepakt voor de strapped sprongeigenschappen. Die vallen zeker niet tegen en zijn vergelijkbaar met een gemiddelde allrounder en sinds 2018 nog allrounder.

De druk op je trapeze voelde heel prettig licht en de bardruk geeft je het gevoel waar de kite in het windvenster staat. Kite herstart heel makklijk van het water. Bar vol insturen(of aan een stuurlijn trekken0 en wat depoweren zorgt ervoor dat de kite op zijn zij rolt en de lucht in vliegt.

technisch

Airush_loadframeDe kite is een one-pump kite met een ‘loaded frame’ die de kite in zijn vorm behoud en schade zal voorkomen of beperken bij crashes. De V-bridles zorgen voor gelijkmatige druk op de Leading edge en maximale depower. De druk op de bar kan je naar je eigen wens zwaarder of lichter instellen. De bar kan je in lengte aanpassen naar 24m of 20m. 20m is ideaal voor golfrijden.

Conclusie

Een kite die gelijk lekker aanvoelt en snel reageert op je stuurbewegingen. De ‘Wave’ vliegt heel licht en vloeiend door het windvenster, en de kracht in de kite is gedoceerd aan en uit te zetten. Je kan de ‘Wave’ makkelijk in de juiste hoek van het windvenster positioneren zodat de kite je niet beperkt in het golfrijden. Sta je regelmatig op een twintip spring sessie, dan zal je ook met deze kite je prima vermaken.

Verschillen in 2013 / 2014/ 2015: De 5m, 6m en 7m zijn met de jaren steeds stabieler geworden en makkelijker voor de intermediate kiter. De LE is dikker geworden en daardoor ietsje tragen maar stabieler. De 2013 is dus de snelste 6m. De 9m en 12m zijn niet veel veranderd. De 9m was perfect voor iedereen.

2016 en 2017 zijn iets anders, wat vlakker profiel, iets hogere Ar in de grote maten. 2016 en 2017 zijn bijna identiek, wel is de bridle wat korter in 2017 maar geeft niet een heel groot verschil.

2018 is de kite wat aangepast en meer gericht op stabiliteit. Dezelfde eigenschappen maar met iets meer power, sprong eigenschappen en dus stabieler. 2019 is als basis de 2018 met wat kleine aanpassingen in de profiel van de tips en je krijgt er een 2e bridle bij, een fixed bridle voor de fans van fixed bridels. Zelf beide opties gevaren. Ik vind de bridle met pulleys wat relaxer varen en nauwelijks onderdoen aan de directheid. Grootste voordeel van de pulleys is meer comfort en stabieler bij depoweren. 2020 is vrijwel gelijk aan 2019, behalve de kleuren.

Ruud Overwater

Airush 2020 Wave V9

Airush Wave 2020 Airush Wave 2020