Gijpen (met de wind mee draaien) kan op verschillende manieren. Hier de basis om mee te beginnen. Het geldt zowel voor het kiten met als zonder voetbanden. Je haalt je achterste voet uit de voetband en plaatst deze voor de achterste voetband. Nu kan je kiezen om voor, tijdens of na de draai van het board je voeten te wisselen. Tijdens het wisselen van je voeten is het handig om je kite neutraal rond twaalf uur te houden en zelf recht boven het board te staan. Meest gemaakte beginners fout is dat men achterover hangtm je zal snel onderuit glijden bij het wisselen van de voeten. Dus rechtop staan voor je evenwicht. Als je geoefend bent kan je je balans ook in de bocht hangend vinden.

Tijdens de wissel staat je achterste voet nog voor de achterste voetband. Nu haal je je voorste voet een stukje uit de voetband. Zodra de kite even niet trekt omdat deze de twaalf uur passeert zet je je tenen van je achterste voet tegen de tenen van je voorste voet. Nu snel je voorste voet voor de achterste voetband plaatsen en als het kan zelfs direct in de achterste voetband. Hoe langer je twijfelt hoe moeilijker het is. Kies een moment uit en doe het gewoon ongeacht dat je denkt te vallen. Veel vallen is leren. Met oefenen ga je tientallen keren de gijp proberen en niet 1 of 2 keer in een sessie. Herhaling is belangrijk.

Wanneer je regular bent is het makkelijker om bij een gijp die je begint met je linkervoet eerst te gijpen (met je achterste voet voor de achterste voetband) en na de draai te wisselen. Bij een gijp waar je met je rechtervoet voor staat kan je eerst wisselen van voet met de kite tussen elf en twaalf uur. Dan vanuit switch-stand de bocht vol inzetten.
Voor een goofy surfer(natuurlijke stand is dan met je rechtervoet voor) is het natuurlijk net andersom.
Probeer wat dingen uit en vind je eigen voorkeur. Het is een kwestie van veel doen, dus laat je niet vallen om zo je board om te draaien, maar doe altijd een poging tot…!

Ruud Overwater, Surfsports.nl